Tänään oli viimeiset draaman-tunnit. Vaikka draama tuntui ennakkoon vähiten omalta jutulta, ajan myötä se onkin osoittautunut kivoimmaksi toiminnalliseksi menetelmäksi kaikista! Parasta on se, ettei näillä tunneilla ole oikeaa ja väärää..ja saa todellakin heittäytyä. Ollaan naurettu paljon, mikä on osaltaan ollut vähän niinkuin terapiaa raskaaseen syksyyn :) Tässä vielä viimeisen tunnin menetelmiä.
NARU VETÄÄ SEISTEN
Teimme tutun naru vetää-leikin tällä kertaa seisten. Idea on sama kuin aikaisemmassa versiossa, mutta tässä vaan liikutaan enemmän. Tarkemman ohjeistuksen tähän leikkiin löydät blogista 16.11. draama tuntien kohdalta.
KUVANVEISTÄJÄ-SAVI (PAREITTAIN)
Kuvanveistäjä-savi leikissä toinen on ensin kuvanveistäjä ja toinen savi. Kuvanveistäjä muovaa savesta (toinen parista) haluamansa patsaan. Kuvanveistäjä saa asettaa parinsa siihen asentoon kuin haluaa ja pari pysyy siinä. Kun veistos on valmis, kuvanveistäjä huutaa: "valmis!" ja jää siihen asentoon, mihin on lopettanut saven muovaamisen. Tämän jälkeen osat vaihtuvat. Tämä harjoitus on tarkoitus tehdä puhumatta. Taustalla voi olla harjoitukseen sopivaa musiikkia.
VIETERIUKKO (PAREITTAIN)
Vieteriukossa toinen parista on ensin vieteriukko ja toinen impulssin antaja. Vieteriukko seisoo tukevasti haara-asennossa ja impulssin antaja tökkää tai työntää vieteriukkoa jostain kohtaa kehoa. Vieteriukko taipuu vieterin tavoin samaan suuntaan mihin häntä on työnnetty ja palaa lopulta takaisin alku asentoon. Harjoitus tehdään silmät kiinni. Harjoitusta tehdessä on tärkeää myös muistaa, ettei toista työnnetä äkisti tai voimalla niin ei tule kaatumisia. Tämä harjoitus auttaa hahmottamaan erityisesti kehoa ja sen liikettä. Harjoitus sopisi esimerkisi lasten kanssa tehtäväksi.
PARVI (RYHMÄSSÄ)
Ryhmä muodostaa lintu- tai kalaparven ja toistaa ensimmäisenä parvessa olevan johtajan liikettä. Liikkeen toistaminen jatkuu, kunnes yksi parvesta lähtee eri suuntaan ja näin parvelle saadaan uusi johtaja. Liikkeeseen voi yhdistää myös äänen.
WISSH, BANG, POJOING (RYHMÄSSÄ)
Ryhmä asettuu piiriin ja käydään läpi säännöt. Tähän leikkiin kuuluu kolme ääntä, jolla jokaisella on oma toiminto.
Wissh - kädet heilahtaa vasemmalle tai oikealla (riippuu kumpaan suutaan ollaan menossa)
Pojong - nosta kädet pystyyn. Tällä saat wisshin pysäytettyä ja se lähtee takaisin samaan suuntaan mistä on tullutkin
Bang - tällä voit ampua wissh-liikkeen toiselle puolelle piiriä.
Tarkoitus on siis jatkaa vuorotellen wisshiä, kunnes joku katkaiseen ketjun sanomalla pojong tai bang ja tekee siihen kuuluvan toiminnon. Se joka ensimmäisenä mokaa, joutuu ulos piiristä. Tätä leikkiä voi olla myös niin, että kun joku mokaa, sille taputetaan hienosta mokauksesta, jonka jälkeen leikki taas jatkuu.Tämä harjoitus voisi toimia nuorten kanssa :)
ÄÄNI JA LIIKE (PAREITTAIN)
Toinen parista tekee ääntä ja toinen siihen mielestään sopivaa liikettä. Harjoitus tehdään silmät kiinni.
AARREARRKKU (PAREITTAIN TAI PIENESSÄ RYHMÄSSÄ)
Parin tai ryhmän edessä on kuviteltu aarrearkku, josta jokainen nostaa vuorollaan esineen. Esine annetaan sitten parille, johon toinen sanoo kiitos ja kertoo mihin aikoo kyseistä lahjaa käyttää. Esinettä nostaessa on tarkoitus ilmentää kehon kielellä, onko se raskas, kevyt, pieni, suuri..jne. Tästä lahjan saaja saa vinkkiä millainen lahja on. Tarkoitus on, että lahjan antaja ei puhu mitään, ainoastaan lahjan saaja kertoo mitä on saanut lahjaksi. Tämä harjoitus sopii kaikille ryhmille, erityisesti lapset olisivat varmasti innoissaan.
TYRMÄYS (PAREITTAIN)
Tyrmäyksessä toinen parista tekee 5 ehdotusta, jotka toinen aina tyrmää.
Esim. henkilö 1:"Lähtisitkö kahville?"
henkilö 2:"En, en pidä kahvista."
Viiden kieltävän ehdotuksen jälkeen roolien vaihto.
JOO, JA..! (PAREITTAIN)
Tässä leikissä on tarkoitus hyväksyä kaikki, mitä pari ehdottaa ja jatkaa aina toisen ehdotusta joo ja- lauseella.
Esim. Henkilö 1: "Mitäs jos lähettäisiin joululomalle Espanjaan?"
Henkilö 2: Joo ja - eiköhän oteta koko luokka mukaan?!"
Henkilö 1: "Joo ja- opettajat myös!" jne
ABC PARIN KANSSA
Tässä leikissä on tarkoitus keksiä vuorotellen aakkosten kirjaimilla alkavia substantiiveja. Ei ole väliä, onko kirjaimella alkava sana oikeasti olemassa. Tarkoitus on käydä aakkoset läpi. Tämä harjoitus sopisi tehtäväksi esimerkiksi esikoululaisten tai koulun ala-luokilla olevien lasten kanssa. Toisaalta harjoitus sopisi muistin virkistämisenä myös vanhuksille :)
SANAN SYÖTTÖ (PAREITTAIN)
Toinen parista alkaa kertoa tarinaa ja toinen syöttää sanoja väliin. Sanat on tarkoitus ottaa heti käyttöön ja jatkaa tarinan kertomista. Kertoja kopettaa tarinan pisteellä, jonka jälkeen vaihdetaan rooleja.
KÄVELY
Kävelyssä on tarkoitus mennä jonoon ja jokainen kävelee sitten omalla vuorollaan ohjaajan ohjaamalla tyylillä.
Esim. Miten kävelee sinun äitisi?" tai "miten kävelee 8-vuotias?"
Tämän harjoituksen on tarkoitus on auttaa osallistujia omaksumaan erilaisia rooleja.
STATUKSET
Ryhmä muodostaa vastakkaiset jonot. Sitten kaikille jaetaan pelikortit. Omaa pelikorttia ei saa katsoa, vaan se asetetaan otsalle. Jokainen kävelee vuorollaan jonon ensimmäistä vastaan ja tervehtii häntä kortin statuksen osoittamalla tavalla. Mitä isompi kortti, sitä kunnioittavampi tervehdys. Tämän jälkeen on tarkoitus arvata, mikä henkilö itse on.
RYHMÄ PANTOMIINI
Yksi ryhmästä aloittaa pantomiini-esityksen ja toiset asettuvat yleisöksi. Kun yleisöstä joku arvaa tai luulee arvaavansa mitä pantomiinin esittäjä esittää, hän liittyy mukaan. Kun esittäjiä 4 tai 5 pantomiini pysäytetetään ja jokainen kertoo vuorollaan, missä oli mukana. Tämä on siitä hauska harjoitus, että aina arvaukset eivät osu kohdilleen ja toinen saattaa olla ihan eri kohtauksessa, kuin missä alunperin luuli olevansa.
KETJUIMPRO
Ryhmä jaetaan pienempiin 3-4 hengen ryhmiin ja pienestä ryhmästä aina yksi jää huoneeseen, loput menevät ulos. Sitten tälle huoneeseen jääneelle esittäjälle valitaan ammatti, paikka ja lahja. Esim. haudankaivaja, ompelimo ja kirja. Asioiden ei siis tarvitse liittyä toisiinsa. Jokainen ryhmäläisistä kutsutaan sitten vuorollaan huoneeseen ja hänen tehtävänsä on arvata esittäjän ammatti, paikka ja lahja. Näitä ei sanota ääneen vaan kun arvaaja luulee tietävänsä mikä arvattava asia on, hän kättelee esittäjää. Tämän jälkeen arvaaja siirtyy esittäjäksi ja huoneeseen kutsutaan toinen ryhmän jäsen. Tätä jatketaan kunnes kaikki on käyty läpi. Lopuksi jokainen kertoo, mitkä heidän mielestään olivat arvattavia asioita ja ensimmäisenä vuorossa ollut kertoo, mitä olisi pitänyt arvata. Tämä on hauska leikki, sillä asiat muuttavat usein matkan varrella muotoaan.