torstai 15. joulukuuta 2016

15.12.2016 Ajatuksia toiminnallisten menetelmien käytöstä sosionomin työssä

Tämän syksyn aikana olen saanut tutustua hyvin monenlaisiin erilaisiin toiminnallisiin menetelmiin - aina tanssista kuvataiteisiin. Kun mietin tätä syksyä taakse päin, se on ollut erittäin haasteellinen. En koe olevani erityisen luova ja osa tunneista on vaatinut poikkeuksillista heittäytymistä ja jonkun verran myös panostamista tuntien ulkopuolella. 

Ehkä vähiten omaksi jutuksi koin tanssi- ja liiketunnit. Ilmaisu liikkeen avulla ei ole minulle luontevaa, joten kokisin varmasti myös tällaisten tuntien ohjaamisen hankalaksi. Toinen haastava aihe oli musiikki ja varsinkin rytmiikka. Jos musiikkia tarvitsisi käyttää, käyttäisin luultavasti mieluiten valmiita kappaleita toiminnallisten tuntien osana. 

Mistä taas eniten pidin oli kuvallinen ilmaisu eli kuvataiteet sekä myös kädentaidon tunnit ja draama. Käsillä tekeminen on minulle luontaisempaa, joten sen ohjaaminen varmasti onnistuisi. Draama taas pääsi ihan kokonaan yllättämään ja pidin siitä loppujen lopuksi ehkä eniten! Draaman ohjaaminen voisi kuitenkin olla haastavaa, koska se vaatii myös osaltaan kuvittamista ja tarinan kerrontaa, missä taas koen, että minun pitäisi vielä harjaantua.

Toivon tulevaisuudessa työllistyväni palveluohjaukseen, joten siellä toiminnallisille menetelmille ei ole käyttöä. Silti mielestäni on hyvä, että sosionomin koulutuksessa käydään läpi myös toiminnallisia menetelmiä. Ikinä ei kuitenkaan tiedä mistä lopulta itsensä löytää :) Kaiken kaikkiaan ryhmien ohjaaminen ei ole ehkä minulle se omin juttu.

Tämä kuva kiteyttää ehkä parhaiten fiilikset syksyn toiminnallisista tunneista:


Vaikka mitä haasteita tuli eteen - piti pysyä rauhallisena ja uskoa, että minä pystyn tähän! Ja minähän pystyin ;)



Draama 16.11.2016 (Hannele Tams)

Meillä oli tänään enimmäistä kertaa draamataidon tunteja. Ennakko odotuksena oli, että tänään näytellään ja mieleen tulvi ei niin mukavia muistoja ala-asteen joulu- ja kevätjuhlista..mutta yllätyin positiivisesti kun tunnit olivatkin jotain ihan muuta.

DRAAMASOPIMUS
Tunnit lähtivät liikkelle draamasopimuksesta, jossa sovittiin yhteiset pelisäännöt tunneille. Sopimuksen tarkoituksena on, että kaikilla olisi mahdollisimman mukava ja turvallinen olo ryhmässä, niin että uskallettaisiin myös heittäytyä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita, eikä ketään saa mollata..tärkeitä asioita muistaa myös tämän tunnin ulkopuolella :)


Lapset lähtevät draamasopimuksen tai pelisääntöjen tekemiseen helpommin, jos mukaan kehittää ns. kehystarinan esimerkiksi haaksirikosta tai metsäretkestä tms. Kehystarina auttaa lasta mielikuvien luomisessa. Yhteisiin pelisääntöihin voidaan  tarvittaessa palata ja niitä voidaan myös lisätä. Allekirjoittamalla sopimuksen jokainen sitoutuu noudattamaan sääntöjä. Draamasopimuksen tekeminen yhdessä on yhteisöllinen tapa sopia asioista.

ALKULÄMMITTELY
Seuraavaksi teimme alkulämmittelyn. Taustalla oli musiikkia ja tehtävänä kävellä ja samalla venytellä musiikin tahtiin. "Venyttäkää niitä lihaksia, jotka ovat päivän aikana jumiutuneet", kuului opettajan ohjeet musiikin seasta. Ja mehän venyteltiin.

NARU VETÄÄ
Naru vetää- leikki lähtee liikkelle siitä, että kaikki asettuvat lattialle makaamaan. Sitten ohjaaja ohjeistaa, että katosta roikkuu piiitkä naru joka vetää aina jotain kehon osaa ylöspäin. Ohjaaja voi vaikka sanoa, että: "Nyt naru tarttuu isovarpaaseen!" ja osallistujat lähtevät viemään jalkaa isovarvas edellä kattoa kohti. Tarkoitus on kurottaa mahdollisimman pitkälle ja pitää asento, kunnes ohjaaja sanoo: "Nyt naru katkeaa!" ja osallistujat pudottavat raajan takaisin lattiaan. Naru vetää- leikkiä voi kuvittaa mielikuvilla ja leikin ympärille voi kehittää myös tarinaa. Ryhmäläisiltä voi myös kysyä, mihin naru seuraavaksi tarttuu. Kuvittelisin, että tämä leikki voisi olla erityisen kiva lapsiryhmälle.

KATSEKONTAKTIHIPPA
Katsekonkaktihippaa varten valitaan pari ja mielellään sellainen, joka ei ole niin tuttu. Katsekontaktihipassa toinen on hippa ja toinen pyrkii kaikin keinoin välttämään hipan katsetta. Hippa vaihtuu, kun katseet kohtaavat. Leikin nopeutta voi säädellä musiikin avulla - nopea musiikki pistää parin liikkumaan nopeammin ja hidas musiikki hitaammin. Meillä leikki oli nopean musiikin tahtiin ja voin sanoa, että hiki tuli!

VAKOOJA
Osallistujat valitsevat taas ihmisen, joka ei ole niin tuttu. Valintaa ei kerrota muille. Sen jälkeen jokainen lähtee katseellaan seuraamaan valitsemaansa henkilöä, niin ettei toinen huomaa. Ryhmäläiset liikkuvat samalla ympäri tilaa, mutta ei ringissä koska silloin leikki on liian helppo. Tarkoitus on pysyä vakoiltavan takana tai toisella puolella, ettei vakoilija jää kiinni. Taustalla soi teemaan tietysti James Bond tunnari.

Toisessa vaiheessa vakoilija lähtee lähestymään vakoiltavaa ja ottaa tämän kiinni. Meidän ryhmä sai aikaan aikamoisen kasan, kun ryhmäläiset yrittivät ottaa kiinni toisiaan :)

NORSU, PALMU, GORILLA, TARZAN
Ensin mennään rinkiin ja käydään liikkeet läpi.
Norsu: toisella kädellä nenästä kiinni ja toista kättä heilutetaan suorana edes taas nenän korkeudella.
Palmu: kädet kohti kattoa ja puolelta toiselle heiluttelua.
Gorilla: käännytään oikean puoleisen kaverin puoleen, nypitään tämän olkapäästä "ötököitä" ja syödään niitä
Tarzan: taotaan rintaa ja samalla huudetaan tarzan-huuto.

Yksi on aina ringin keskellä ja osoittaa jotain ringissä olijaa sanoen samalla norsu, palmu, gorilla tai tarzan. Kyseisen henkilön on sitten tehtävä sanottu liike mahdollisimman nopeasti ja oikein. Jos liike menee väärin tai liikkeen tekemisessä epäröi, joutuu itse ringin keskelle. Hienosta töppäämisestä ja ringin keskelle joutumisesta annetaan aplodit. Ja näin leikki jatkuu..Tämä leikki sopii mielestäni erilaisiin tilanteisiin kevennykseksi ja ns. jäänmurtajaksi. On enemmän kuin suotavaa mokata, että pääsee ringin keskelle pomottamaan muita.

VÄRI JA LIIKE
Ensimmäinen vaihe tehdään yksin. Jokainen ottaa tilaa huoneesta ja laittaa silmät kiinni. Tarkoitus on tehdä sen värin mukaista liikettä, jonka ohjaaja sanoo. "Millainen on punainen..millainen on vihreä..?" Ohjaaja seuraa, että kaikki pääsevät mukaan ja antaa tarpeeksi aikaa löytää luontainen liike.

Seuraavaksi otetaan pari, jolle tehdään jotain näistä liikkeistä ja pari arvaa mikä väri se on. Oli yllättävän helppoa arvata, mitä väriä pari tarkoitti. Huomasimme, myös että moni oli tehnyt samankaltaista liikettä samalle värille. Tämä harjoitus sopii myös mielestäni kaikenlaisille ryhmille.

ÄÄNIMAAILMA
Äänimaailmassa on tarkoitus oman kehon avulla luoda äänimaailma esim. metsä, kesäpäivä, ranta tms. Äänimaailmassa ei saa puhua, mutta äänen tuottaminen kaikilla muilla tavoilla on sallittua. Yleisö asettuu kuuntelemaan silmät kiinni ja harjoituksen lopuksi yleisö saa arvata, mikä paikka on kyseessä. Tämä voisi toimia esimerkiksi tutustumisharjoituksena, koska siinä kartoitetaan jokaisen osallistujan "erityistaidot" äänimaailmaan liittyen ja samalla opitaan tuntemaan toista.

KOHTAUKSET
Viimeisenä harjoituksena oli kohtaukset. Jokaiselle ryhmälle annettiin repliikki, jonka perusteella piti luoda näytelty kohtaus (max 3-4min) ja 3 still kuvaa. Ainoa sääntö oli, että annetun repliikin piti esiintyä kyseisessä kohtauksessa. Kohtauksesta valittiin sitten 3 still kuvaa: kohtauksen alusta, keskeltä ja lopusta.

Ensin tehtiin still kuvat. Yleisö asettui istumaan näyttelijöiden eteen ja komennon "silmät kiinni" aikana, näyttelijät asettuivat still kuvaan. Komennolla "silmät auki", yleisö sai katsoa hetken kuvaa, kunnes tuli taas komento "silmät kiinni", jonka aikana näyttelijät asettuivat taas toiseen asentoon. Still kuvat antoivat esimakua tulevasta kohtauksesta. Still kuvien jälkeen esitettin koko kohtaus. Meidän ryhmän aiheena oli "ahkerat työmiehet".

Minusta viimeinen tehtävä oli kaikkein hauskin, koska siihen ei oltu asetettu tiukkoja rajoja ja näin pääsi oikeasti heittäytymään! Ja totta kai oli mukava nähdä puolestaan, mitä muut olivat keksineet :) Ekojen tuntien jälkeen jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä seuraavailla tunneilla on vuorossa.

Draama 25.11.2016 (Hannele Tams)

Tämän päivän tunnit aloitettiin sisiliskotanssilla, joka toimi samalla lämmittelynä.

SISILISKOTANSSI
Sisiliskotanssissa on ideana, että vaatteiden alla mene sisilisko, joka pitäisi liikkumalla saada karistettua pois. Tanssin voi aloittaa kuvittamalla: "sisilisko menee paidasta sisään" ja samalla voi myös kertoa: "nyt se kulkee tuolla!" ja osoittaa jotain kohtaa kehossa. Sisiliskotanssi loppuu komentoon: "nyt se karkas!" ja tanssin voi lopettaa. Tämä harjoitus sopii hyvin alkulämmittelyksi ja jäänmurtajaksi uudessa ryhmässä. Voisin kuvitella, että erityisesti lapset voisivat lähteä tähän innolla mukaan. Musiikkina oli tällä kertaa stepping stone kappale.

HYPNOTISOIJA (PAREITTAIN)
Tässä harjoituksessa erityisen tärkeää on kunnon ohjeistus ennen aloittamista. Harjoituksessa on tarkoitus seurata hypnotisoijan kämmenen keskikohtaa - mihin hypnotisoija kääntää käden, hypnotisoitava seuraa. On tärkeää ettei harjoituksen aikana puhuta mitään, muuten hypnoosi katkeaa. Kädellä tehtävän liikkeen on tarkoitus olla rauhallista, että vältytään äkkinäisiltä liikkeiltä ja samalla mahdollisilta loukkaantumisilta. Taustalle rauhallista musiikkia. Pidin itse kovasti tästä harjoituksesta, koska siinä keskityttiin vaan kyseiseen hetkeen, eikä tarvinnut miettiä mitään muuta.

Paritehtävän jälkeen hypnotisoija tehtiin myös ryhmässä. Kaikki seisoivat tiiviisti yhdessä ja yksi ryhmän jäsenistä toimi hypnotisoijana. Tarkoitus oli liikkua ns. yhtenä eläimenä sinne minne hypnotisoija aina kädellään vei. Hypnotisoija on harjoitus, jota voi mielestäni käyttää melkein minkä ryhmän kanssa tahansa. Tehtävää tehdessä kannattaa kuitenkin huomioida osallistujien mahdolliset liikuntarajoitteet.

MAFIOSO
Ryhmä asettuu rinkiin ja yksi menee ringin keskelle "palkkamurhaajaksi". Palkkamurhaaja ampuu jotain ringissä olijaa (= Mafioso), Jolloin ammuttu menee mahdollisimman nopeasti kyykkyyn ja hänen vasemmalla ja oikealla puolella olevat henkilöt ampuvat toisiaan. Se joka ensimmäisenä mokaa, joutuu ringin keskelle palkkamurhaajaksi. Mokaajille taputetaan aina! :) Tässä tehtävässä korostuu taas kuvittaminen ja tarinankerronta: "Liikkeelle on päässyt palkkamurhaaja, joka haluaa tappaa mafia pomon.." Tärkeää on myös sanoa selkeästi "PAM!" kun ammutaan, niin nähdään helpoimmin kuka mokaa ensin. Tätä harjoitetta voisi käyttää esimerkiksi nuorisoryhmien tai mielenterveyskuntoutujien kanssa.

KOHTAUKSET VALMIISTA REPLIIKEISTÄ
Ryhmä jaetaan sopivan kokoisiin pienryhmiin ja pienryhmälle annetaan lappu, jossa on jokaiselle ryhmän jäsenelle oma repliikki. Nämä repliikit ovat ainoita, jota kohtauksessa voi sanoa, mutta repliikit voivat tulla missä järjestyksessä tahansa. Ensin kohtauksesta tehdään 3 still kuvaa - alusta, keskeltä ja lopusta. Still kuvat näytetään katsojille "silmät auki" ja "silmät kiinni" komennoilla. Still kuvien jälkeen esitetään koko kohtaus, jonka jälkeen yleisö saa taas arvata mistä oli kyse. Tämä sama harjoitus tentiin jo ensimmäisillä draaman tunneilla, mutta  hieman eri tavalla.

Draaman tunnit olivat tosi mukavia ja aika meni taas todella nopeasti :) Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä viimeisillä tunneilla tehdään.

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Draama 29.11.2016 (Hannele Tams)

Tänään oli viimeiset draaman-tunnit. Vaikka draama tuntui ennakkoon vähiten omalta jutulta, ajan myötä se onkin osoittautunut kivoimmaksi toiminnalliseksi menetelmäksi kaikista! Parasta on se, ettei näillä tunneilla ole oikeaa ja väärää..ja saa todellakin heittäytyä. Ollaan naurettu paljon, mikä on osaltaan ollut vähän niinkuin terapiaa raskaaseen syksyyn :) Tässä vielä viimeisen tunnin menetelmiä.

NARU VETÄÄ SEISTEN
Teimme tutun naru vetää-leikin tällä kertaa seisten. Idea on sama kuin aikaisemmassa versiossa, mutta tässä vaan liikutaan enemmän. Tarkemman ohjeistuksen tähän leikkiin löydät blogista 16.11. draama tuntien kohdalta.

KUVANVEISTÄJÄ-SAVI (PAREITTAIN)
Kuvanveistäjä-savi leikissä toinen on ensin kuvanveistäjä ja toinen savi. Kuvanveistäjä muovaa savesta (toinen parista) haluamansa patsaan. Kuvanveistäjä saa asettaa parinsa siihen asentoon kuin haluaa ja pari pysyy siinä. Kun veistos on valmis, kuvanveistäjä huutaa: "valmis!" ja jää siihen asentoon, mihin on lopettanut saven muovaamisen. Tämän jälkeen osat vaihtuvat. Tämä harjoitus on tarkoitus tehdä puhumatta. Taustalla voi olla harjoitukseen sopivaa musiikkia.

VIETERIUKKO (PAREITTAIN)
Vieteriukossa toinen parista on ensin vieteriukko ja toinen impulssin antaja. Vieteriukko seisoo tukevasti haara-asennossa ja impulssin antaja tökkää tai työntää vieteriukkoa jostain kohtaa kehoa. Vieteriukko taipuu vieterin tavoin samaan suuntaan mihin häntä on työnnetty ja palaa lopulta takaisin alku asentoon. Harjoitus tehdään silmät kiinni. Harjoitusta tehdessä on tärkeää myös muistaa, ettei toista työnnetä äkisti tai voimalla niin ei tule kaatumisia. Tämä harjoitus auttaa hahmottamaan erityisesti kehoa ja sen liikettä. Harjoitus sopisi esimerkisi lasten kanssa tehtäväksi.

PARVI (RYHMÄSSÄ)
Ryhmä muodostaa lintu- tai kalaparven ja toistaa ensimmäisenä parvessa olevan johtajan liikettä. Liikkeen toistaminen jatkuu, kunnes yksi parvesta lähtee eri suuntaan ja näin parvelle saadaan uusi johtaja. Liikkeeseen voi yhdistää myös äänen.

WISSH, BANG, POJOING (RYHMÄSSÄ)
Ryhmä asettuu piiriin ja käydään läpi säännöt. Tähän leikkiin kuuluu kolme ääntä, jolla jokaisella on oma toiminto.
Wissh - kädet heilahtaa vasemmalle tai oikealla (riippuu kumpaan suutaan ollaan menossa)
Pojong - nosta kädet pystyyn. Tällä saat wisshin pysäytettyä ja se lähtee takaisin samaan suuntaan mistä on tullutkin
Bang - tällä voit ampua wissh-liikkeen toiselle puolelle piiriä.
Tarkoitus on siis jatkaa vuorotellen wisshiä, kunnes joku katkaiseen ketjun sanomalla pojong tai bang ja tekee siihen kuuluvan toiminnon. Se joka ensimmäisenä mokaa, joutuu ulos piiristä. Tätä leikkiä voi olla myös niin, että kun joku mokaa, sille taputetaan hienosta mokauksesta, jonka jälkeen leikki taas jatkuu.Tämä harjoitus voisi toimia nuorten kanssa :)

ÄÄNI JA LIIKE (PAREITTAIN)
Toinen parista tekee ääntä ja toinen siihen mielestään sopivaa liikettä. Harjoitus tehdään silmät kiinni.

AARREARRKKU (PAREITTAIN TAI PIENESSÄ RYHMÄSSÄ)
Parin tai ryhmän edessä on kuviteltu aarrearkku, josta jokainen nostaa vuorollaan esineen. Esine annetaan sitten parille, johon toinen sanoo kiitos ja kertoo mihin aikoo kyseistä lahjaa käyttää. Esinettä nostaessa on tarkoitus ilmentää kehon kielellä, onko se raskas, kevyt, pieni, suuri..jne. Tästä lahjan saaja saa vinkkiä millainen lahja on. Tarkoitus on, että lahjan antaja ei puhu mitään, ainoastaan lahjan saaja kertoo mitä on saanut lahjaksi. Tämä harjoitus sopii kaikille ryhmille, erityisesti lapset olisivat varmasti innoissaan.

TYRMÄYS (PAREITTAIN)
Tyrmäyksessä toinen parista tekee 5 ehdotusta, jotka toinen aina tyrmää.
Esim. henkilö 1:"Lähtisitkö kahville?"
henkilö 2:"En, en pidä kahvista."
Viiden kieltävän ehdotuksen jälkeen roolien vaihto.

JOO, JA..! (PAREITTAIN)
Tässä leikissä on tarkoitus hyväksyä kaikki, mitä pari ehdottaa ja jatkaa aina toisen ehdotusta joo ja- lauseella.
Esim. Henkilö 1: "Mitäs jos lähettäisiin joululomalle Espanjaan?"
Henkilö 2: Joo ja - eiköhän oteta koko luokka mukaan?!"
Henkilö 1: "Joo ja- opettajat myös!" jne

ABC PARIN KANSSA
Tässä leikissä on tarkoitus keksiä vuorotellen aakkosten kirjaimilla alkavia substantiiveja. Ei ole väliä, onko kirjaimella alkava sana oikeasti olemassa. Tarkoitus on käydä aakkoset läpi. Tämä harjoitus sopisi tehtäväksi esimerkiksi esikoululaisten tai koulun ala-luokilla olevien lasten kanssa. Toisaalta harjoitus sopisi muistin virkistämisenä myös vanhuksille :)

SANAN SYÖTTÖ (PAREITTAIN)
Toinen parista alkaa kertoa tarinaa ja toinen syöttää sanoja väliin. Sanat on tarkoitus ottaa heti käyttöön ja jatkaa tarinan kertomista. Kertoja kopettaa tarinan pisteellä, jonka jälkeen vaihdetaan rooleja.

KÄVELY 
Kävelyssä on tarkoitus mennä jonoon ja jokainen kävelee sitten omalla vuorollaan ohjaajan ohjaamalla tyylillä.
Esim. Miten kävelee sinun äitisi?" tai "miten kävelee 8-vuotias?"
Tämän harjoituksen on tarkoitus on auttaa osallistujia omaksumaan erilaisia rooleja.

STATUKSET
Ryhmä muodostaa vastakkaiset jonot. Sitten kaikille jaetaan pelikortit. Omaa pelikorttia ei saa katsoa, vaan se asetetaan otsalle. Jokainen kävelee vuorollaan jonon ensimmäistä vastaan ja tervehtii häntä kortin statuksen osoittamalla tavalla. Mitä isompi kortti, sitä kunnioittavampi tervehdys. Tämän jälkeen on tarkoitus arvata, mikä henkilö itse on.

RYHMÄ PANTOMIINI
Yksi ryhmästä aloittaa pantomiini-esityksen ja toiset asettuvat yleisöksi. Kun yleisöstä joku arvaa tai luulee arvaavansa mitä pantomiinin esittäjä esittää, hän liittyy mukaan. Kun esittäjiä 4 tai 5 pantomiini pysäytetetään ja jokainen kertoo vuorollaan, missä oli mukana. Tämä on siitä hauska harjoitus, että aina arvaukset eivät osu kohdilleen ja toinen saattaa olla ihan eri kohtauksessa, kuin missä alunperin luuli olevansa.

KETJUIMPRO
Ryhmä jaetaan pienempiin 3-4 hengen ryhmiin ja pienestä ryhmästä aina yksi jää huoneeseen, loput menevät ulos. Sitten tälle huoneeseen jääneelle esittäjälle valitaan ammatti, paikka ja lahja. Esim. haudankaivaja, ompelimo ja kirja. Asioiden ei siis tarvitse liittyä toisiinsa. Jokainen ryhmäläisistä kutsutaan sitten vuorollaan huoneeseen ja hänen tehtävänsä on arvata esittäjän ammatti, paikka ja lahja. Näitä ei sanota ääneen vaan kun arvaaja luulee tietävänsä mikä arvattava asia on, hän kättelee esittäjää. Tämän jälkeen arvaaja siirtyy esittäjäksi ja huoneeseen kutsutaan toinen ryhmän jäsen. Tätä jatketaan kunnes kaikki on käyty läpi. Lopuksi jokainen kertoo, mitkä heidän mielestään olivat arvattavia asioita ja ensimmäisenä vuorossa ollut kertoo, mitä olisi pitänyt arvata. Tämä on hauska leikki, sillä asiat muuttavat usein matkan varrella muotoaan.